Mediator
Wat is mediation?
Allereerst zal ik kort uitleggen wat mediation is. Bij mediation lossen partijen samen hun conflicten op via bemiddeling van een onafhankelijke derde, de mediator. De betekenis van mediator is bemiddelaar. Bemiddeling heeft als doel een betere situatie creëren voor alle partijen en kan op zeer veel verschillende vlakken worden toegepast, maar is altijd onpartijdig.
Tijdens mediation krijgen alle partijen de gelegenheid om zich uit te spreken en daarnaast de kwestie(s) uit te praten. Daarna zoeken alle betrokkenen samen naar een oplossing aan de hand van belangen. Zodoende kunt u de relatie met uw gesprekspartner ook voor de toekomst behouden of juist goed afsluiten.
Wanneer kan mediation worden toegepast?
Nagenoeg alle grote en kleine conflicten lenen zich voor mediation.
Het kan gaan om;
- arbeidsconflicten
- burenruzies
- echtscheidingen
- familiezaken
- zakelijke geschillen
- conflicten met de overheid
Voorwaarden
Voorwaarde voor een succesvolle mediation is dat beide partijen bereid zijn om met de ander te onderhandelen en er bovendien ook ruimte is voor onderhandeling. Naast het vinden van een oplossing wordt er ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen in elkaar.
Procedure en/of mediation
Mediation is vaak goedkoper dan het voortzetten van een gerechtelijke procedure. Bijvoorbeeld als er in een mediationtraject meerdere gerechtelijke procedures tegelijk worden behandeld. Of wanneer er in de juridische procedure getuigen of deskundigen moeten worden ingeschakeld.
Ik zal als zowel advocaat alsook mediator u als cliënt(en) ondersteunen bij uw keuze voor een procedure en/of mediation. Door middel van juridische ondersteuning aan te bieden kan ik het traject meteen verduidelijken, zodat u geïnformeerd tot een juiste keuze voor partijen kunt komen.
Wanneer er een gerechtelijke procedure loopt, kunt u nog steeds kiezen voor mediation. Mediation wordt over het algemeen binnen enkele maanden afgerond. Soms zelfs binnen enkele weken of in een gesprek van een paar uur. Samen een oplossing vinden zonder tussenkomst van een rechter bespaart u vaak tijd en geld.
Kosten
Men hoeft meestal niet alle kosten van mediation zelf te dragen. Vaak worden de mediator kosten gedeeld door de twee partijen. Tot een bepaald inkomen kun je mogelijk gefinancierde bijstand ontvangen. Wat de precieze kosten van mediation zijn hangt af van hoeveel sessies er nodig zijn.
Vertrouwelijk
Mediation is altijd vertrouwelijk, als waarborg dat partijen al wat daartoe nodig is aan de orde kunnen stellen in de mediation, zonder dat dit bij anderen mondeling of schriftelijk en direct of indirect bekend wordt of in een procedure bij de rechter wordt gebruikt.
Ik ben lid van het Mediationhuis.
Daarnaast ben ik MfN-registered mediator. Ik ben ook lid van de NMv en van de vereniging Mediators Noord-Holland.
Heeft u een vraag over mediation?
Stel hieronder, geheel vrijblijvend, uw vraag aan mij.